Jdi na obsah Jdi na menu

Účinky a složení česneku

17. 7. 2012

Česnek je velmi prospěšný našemu zdraví.

Česnek obsahuje 65 - 70 % vody, 2 - 10 % cukrů, 1 - 2 % bílkovin, 0,15 % tuku, 0,15 % silice, bezdusíkaté látky, vlákninu, vitaminy A, B, C, D a P, jód a další látky. Léčivou obsahovou látku představuje nepříjemně páchnoucí silice allicin.

Pomáhá při bolesti hlavy, srdeční slabosti. Je účinný proti střevním cizopasníkům, ekzémům. Pomáhá při  gynekologickým potížím apod. Starověčtí řeckčtí lékaři  doporučovali česnek na čištění krve. Římané byli přesvědčeni, že česnek léčí kašel a čistí plíce od hlenu a hnisu. Na příkaz císaře Nerona byl česnek přidělován římským legiím, „aby se zvýšila jejich bojeschopnost“.

Česnek ovlivňuje lidský organismus velmi příznivě. Silně působí na bakterie, kvasinky, prvoky, plísně, houby a dokonce i na viry. Je prokázáno, že zvyšuje žaludečně-střevní pohyblivost, ovlivňuje tvorbu a vylučování žluče, odstraňuje větry, říhání, plynové koliky a kvasnou dyspepsii.
Když cibulku česneku rozmačkáte nebo rozžvýkáte, změní se alliin  na allicin, chemickou látku odpovědnou za česnekový zápach i jeho léčivé účinky. Přeměna se děje účinkem specifického enzymu alliinázy, která se uvolní při narušení buněčného pletiva a rostlině slouží jako ochrana před škůdci.
 

str.jpg